10 Jan 2020

Gisteren lanceerden we het Stadmakersfonds! Na jaren van dromen en hard werken achter de schermen presenteren STIPO en Stadkwadraat in samenwerking met de provincie Utrecht en de Triodos Bank Nederland met trots het eerste Stadmakersfonds van Nederland.

Het fonds ondersteunt ambitieuze Stadmakers bij het realiseren van een haalbare businesscase, investeert en matcht tussen impact investeerders en initiatiefnemers.

Rob van Muilekom (gedeputeerde binnenstedelijke ontwikkeling van de provincie Utrecht en Hans Karssenberg (STIPO...

23 Dec 2019

Theo Stauttener en Chantal Robbe schreven samen een artikel over gentlyfication in het boek 'Our city?'. 

Klik hier om het artikel te lezen. 

9 Dec 2019

Per 1 december is het team van Stadkwadraat uitgebreid met Maarten Hazelaar. 

Maarten heeft in 2019 de master Economische geografie aan de Universiteit Utrecht afgerond. Met een scriptie over de invloed van omgevingskenmerken op de transformatiepotentie van leegstaande kantoren rondde hij zijn studietijd af. Hierna wilde hij zich verdiepen in economisch ruimtelijke vraagstukken. Hij is leergierig, werkt gestructureerd en nauwkeurig en kent daarnaast een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dit, in combinatie met de kennis die...

6 Dec 2019

Op donderdag 30 januari organiseren we samen met APPM en Urhahn 'festival STAD'. 

Tijdens STAD kijken we naar de stad. Niet zoals die nu is, maar zoals die wordt. Of zoals we willen dat de stad gaat worden.

Want daar werken we allemaal hard aan: hoe houden we onze stad leefbaar? Hoe maken we nog beter of anders gebruik van de bestaande ruimte? Hoe houden we haar fijn om in te wonen, veilig, klaar voor klimaatveranderingen, duurzaam - kortom: hoe maken we de stad mooi(er)?

STAD is niet bedoeld om te bespreken welke uitdag...

3 Sep 2019

Pleidooi voor een laatste noodzakelijke aanscherping

De voorstellen voor de regeling over kostenverhaal in de Aanvullingswet bieden vooralsnog te weinig om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een voortvarende en financieel uitvoerbare gebiedsontwikkeling op basis van particuliere exploitatie. Versnellen, verdichten en verduurzamen wordt daardoor niet (voldoende) vanuit toekomstbestendige kostenverhaalsspelregels ondersteund. En dat is verlies, want juist de nieuwe wet biedt in potentie veel mogelijkheden om eenvoudig en...

30 Apr 2019

Welke spelregels voor kostenverhaal kunnen we gebruiken tot inwerkingtreding van de Aanvullingswet grondeigendom Omgevingswet? 

Ondanks het feit dat de nieuwe Aanvullingswet grondeigendom pas op 1 januari 2021 in werking treedt, is het een grote stap vooruit dat we lijken te weten hoe het Rijk denkt over nieuwe financiële spelregels bij het kostenverhaal. Gezien de enorme druk op de woningmarkt zitten veel gemeenten nu ‘klem’ in de huidige wetgeving.
Experimenteren leek een oplossing. Alleen heeft de minister nu b...

15 Apr 2019

Afgelopen maand hebben wij twee nieuwe collega's aan ons team toegevoegd: welkom Ryan (L) en Bob (R)! 

Ryan van der Knaap (1995) houdt zich de komende tijd bij Stadkwadraat bezig met zijn afstudeerstage- en onderzoek. Hierbij gaat hij onderzoeken of het mogelijk is om de economische meerwaarde van creatieve broedplaatsen binnen gebiedsontwikkeling te laten zien, in tijden waarin deze broedplaatsen in het gedrang komen door de huidige woningdruk. 

Bob Sanders (1993) is tweedejaars student Sociale Geografie & Planologie aan de...

26 Feb 2019

Vorige week is onze adviseur Rick Meijer bij de jaarlijkse wetenschappelijke conferentie over ‘Planning, Law and Property Rights’ (PLPR) geweest. Als er zelfs in Texas in de Verenigde Staten gesproken kan worden over de wijze waarop planning en recht kunnen bijdragen aan het beperken van klimaatverandering, is er echt een probleem. Directe aanleiding voor onderzoek naar dit thema in dit gebied is de kwetsbaarheid voor tropische stormen met vooral overstromingen als gevolg. De meest recente storm kreeg wereldwijd bekendheid...

22 Jan 2019

Dit artikel is verschenen in 'Grondzaken en gebiedsontwikkeling' (december 2018) en is gebaseerd op een onderzoek van Christian van der Blonk in het kader van de MSRE-opleiding aan de Amsterdam School of Real Estate.

Bij vastgoedontwikkeling kan worden ingespeeld op nog onzekere toekomstige wensen en behoeften van vastgoedgebruikers door rekening te houden met het adaptief vermogen van het vastgoed. Zeker een stedelijke plint met een grote variëteit en dynamiek in het gebruik vraagt om flexibiliteit in de aanwendbaarheid va...

7 Jan 2019

Het nieuwe kennisdossier 'Een fris perspectief op de stad' is nu beschikbaar. Een fris perspectief: om het nieuwe jaar mee te starten, maar ook om even terug te blikken op het seminar en wellicht inspiratie op te doen voor de toekomst.

Het dossier is het resultaat van het laatste Stadkwadraat seminar dat in het teken stond van doorbraken in de nieuwe businesscases van gebiedsontwikkeling.

Het dossier bevat interviews met de sprekers, maar geeft ook een terugblik op de groepsdiscussies die deze middag hebben plaatsgevonden. 

K...

Please reload

> ABONNEER U OP ONZE NIEUWSBRIEF

  • LinkedIn Social Icon
  • Wix Twitter page

030 600 10 10

info@stad2.nl

www.stad2.nl

 

Stadkwadraat BV

Utrechtseweg 331

3731 GA De Bilt

 

Stadkwadraat gaat vertrouwelijk met uw gegevens om. U kunt zich te allen tijde afmelden voor de nieuwsbrief. 

© Stadkwadraat 2020 | Beleidsverklaring | Algemene voorwaarden | Proclaimer | Privacyverklaring